Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Twente is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Hoe beschermt Sunshine Control tegen het zonlicht?

27 oktober 2022

Elektrisch te regelen vloeibare kristallen in het optioneel verkrijgbare panoramadak op de Porsche Taycan, zorgen voor schaduw en een aangename koelte. Maar hoe werk het precies? 

In de basismodus en zonder stroom is het dak matwit en houdt het de zomerhitte buiten. Maar zodra de Taycan wordt gestart, komt het voor alle modelversies optioneel verkrijgbare panoramadak met Sunshine Control tot leven. Via de memoryfunctie activeert het de laatst geselecteerde instelling en is het startklaar voor gebruik. Door op het display ‘Semi’ en ‘Bold’ te selecteren wordt het dak half-transparant, in de modus ‘Clear’ wordt het helemaal lichtdoorlatend. Bovendien kan het met de slider als een rolgordijn van voor naar achter dynamisch worden ingesteld. Het effect is direct merkbaar: de gevoelde en werkelijke temperatuur op ooghoogte daalt aanzienlijk als de zon schijnt. In de winter houdt de low-e-laag aan de onderkant de onaangename kou bij het glas tegen. Sunshine Control werkt dan als een warme muts en bewijst dat er achter dit innovatieve dak meer schuilgaat dan de naam doet vermoeden: effectiever dan een rolgordijn, tegelijk variabeler, en alles met een energieverbruik van minder dan 20 watt.

Porsche Sunshine Control - 2

Tien jaar onderzoek voor de perfecte functie

Dat alles is het verbazingwekkende resultaat van een spannende ontwikkeling. “Binnen de architectuur zijn lagen met vloeibare kristallen in de beglazing voor temperatuurmanagement allang bekend”, aldus Stephan Wetzel, vakspecialist autobeglazing bij Porsche. Al meer dan tien jaar doet hij onderzoek op dit gebied. Hij ontwikkelt oplossingen om de slimme technologie geschikt te maken voor de speciale eisen binnen de autobranche. De uitdagingen: “Snelle lichtveranderingen, diverse eisen aan klimaatbeheersing, trillingen en de tot nu toe altijd ontoereikende duurzaamheid bij sterke uv-straling.” Maar nu is het indrukwekkende resultaat er – en is Porsche pionier in de ontwikkeling van deze slimme optie. Het panoramadak met Sunshine Control maakt het ruimtebeperkende rolgordijn boven het hoofd overbodig. Ook houdt het de hitte effectiever tegen. In een proefopstelling, die een 45 minuten durende opwarming onder de Zuid-Afrikaanse zomerzon simuleert, blijft het op ooghoogte circa 9° Celsius koeler dan bij het beste rolgordijn. Verder zorgt het glazen dak van de Taycan in transparante toestand voor veel meer licht in het interieur dan alle bestaande getinte panoramadaken.

Porsche Sunshine Control - 4

Het geheim: een gelaagde opbouw

Zeven lagen zijn er nodig voor dit klimaat-beheersingswonder. In de kern: een polymeermatrix met aan weerszijden een flinterdunne stroomgeleidende laag, ook wel indiumtinoxide genoemd. Als de voeding tussen de lagen wegvalt, is de matrix mat, als de wisselspanning aangaat, rangschikken de kristallen zich opnieuw en heb je vrij zicht. Aan beide zijden van deze innovatieve kern zit een beschermende folie en een glaslaag. De buitenste reflecteert dankzij een laagje zilver zonnewarmte en de binnenste heeft een isolerend effect. De geleidende lagen zijn in negen segmenten opgedeeld door bijna onzichtbaar lasergesneden patronen. De modus ‘Semi’ staat voor 40 procent, ‘Bold’ voor 60 procent mat. “Eigenlijk hadden we eenvoudige strepen gepland. Maar dat zag er lomp uit. Mijn collega Markus Schulzki van de conceptafdeling creëerde vervolgens samen met de ontwerpafdeling een totaal andere look”, vertelt Stephan Wetzel. De vorm van het derde remlicht diende als inspiratie voor het onmiskenbare patroon. “Dat was precies wat we zochten! We waren direct enthousiast.” Zodoende kreeg de buitengewone functie een passende vorm. 

Porsche Sunshine Control - 3

Positieve neveneffecten inbegrepen

Twee kleine, maar voor Porsche kenmerkende neveneffecten zijn illustratief voor het geavanceerde karakter van het dak: het gelaagde glas is wezenlijk lichter dan een vergelijkbaar dak van enkel glas en het dempt zeer goed in frequentiebereiken van muziek en de menselijke stem. Storende geluiden blijven buiten – voor meer comfort binnenin. Als je eenmaal de techniek beheerst, zijn andere verfijningen en aanpassingen op maat denkbaar. Stephan Wetzel glimlacht: “Bij Porsche zijn we nooit uitgeleerd. Ga er maar vanuit dat er nog meer komt.” 

Porsche Sunshine Control - 1

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.