Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Twente is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Rondetijd: 3:14,60 min

05 december 2022

Spa-Francorchamps joeg in de jaren zeventig ook de dapperste mannen schrik aan.

Over een afstand van 14,1 kilometer slingert de baan door de rauwe Ardennen. Ellenlange rechte stukken voeren langs boerenhoeven en door koele stukken bos. Supersnelle bochten, bijna nergens vangrails, maar aan muren, greppels en telegraafpalen geen gebrek – en dan met het asfalt van een provinciale weg. Wie hier aan de start staat, heeft de nacht daarvoor slecht geslapen. En Jo Siffert en Pedro Rodríguez was toch al zo weinig rust gegund. Als een stel gestreste forensen strijden de concurrenten nog datzelfde weekend tegen elkaar bij een Formule 1-race in het Engelse Silverstone, die niet meetelde voor het wereldkampioenschap.

In Spa kwalificeren hun copiloten Derek Bell en Jackie Oliver de machtige Porsches 917 KH (Kurzheck) voor het team van John Wyer. Bell pakt de polepositie, Oliver de derde startplek. Siffert en Rodríguez starten. Het is de opening van een gevaarlijke expeditie van twee jagers die voor de zoveelste keer elkaars gebied afstropen. Qua afkomst had het verschil tussen de twee haast niet groter kunnen zijn: De Zwitser Siffert kwam uit een armlastige familie en had zich omhoog weten te werken, Rodríguez groeide op in het gezin van een Mexicaanse miljonair.

De race gaat van start tijdens een felle regenbui. Siffert gaat meteen aan kop, met Rodríguez direct aan zijn staart. In de tiende van de in totaal 71 ronden gaat Rodríguez Siffert voorbij, zonder dat hij zijn voorsprong verder weet uit te bouwen. De man uit Fribourg volgt hem in zijn kielzog – en schrijft geschiedenis, want met een tijd van 3:14,60 minuten breekt Siffert het rondenrecord met een fabelachtige gemiddelde snelheid van 260,842 km/u!

Porsche 917 KH (Kurzheck)

In de tweede helft van de race nemen Bell en Oliver het over. Bell zit nog maar net bij het team en houdt zich braaf aan de instructie dat hij pas op een teken van teammanager David Yorke Oliver voorbij mag. Voor Bell is dat een makkie. Hij wacht op het teken. De toeschouwers wachten, en Siffert in de pits ook. Tevergeefs, het teken van Yorke komt niet. Het duo Rodríguez/Oliver mag winnen – met een voorsprong van slechts vier tienden van een seconde. Met de gezichten strak in de plooi wonen Siffert en Bell de huldigingsceremonie bij.

Het tragische aan de hele geschiedenis is dat Pedro Rodríguez negen weken later tijdens een sportwagenrace op de Norisring om het leven komt. Jo Siffert verongelukt drie maanden daarna tijdens een Formule 1-race op Brands Hatch. Zijn record op Spa daarentegen heeft al die tijd standgehouden, want nu vijftig jaar later is Sifferts rondetijd nog altijd de snelste die ooit op een wegcircuit werd gereden.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.